Логин: Пароль: Скачать авто шаблоны dle на сайте Одинокий рейнджер Смотреть онлайн в хорошем качестве, а ещё все скачать комедии бесплатно на сайте Регистрация |

Тошкентда 29 ноябрь куни +7 даражагача или? бўлиши кутилмо?да

Тошкентда 29 ноябрь куни +7 даражагача или?

Ўзбекистонда 29 ноябрь, сешанба куни ё?ингарчилик кутилмайди, дея хабар бермо?да «Ўзгидромет»...
Опубликовано : 2-07-2014, 17:17 | Категория: Разнообразие мира

Са?ифа технолог-мутахассис А.Жўраев билан ?амкорликда тайёрланди.

Гўшт, бари бир, гўшт-да, ?узурбахш таъми билан одамнинг ишта?асини очиб юборади. Айни?са, гўштдан тайёрланган колбаса ма?сулотларини айтмайсизми? Аммо масаланинг бош?а томони бор. Колбаса мазали ва сифатли бўлмаса, унинг колбасалигидан нима маъно ?олади.

Тошкент ша?рида сифатли колбаса ма?сулотларини топиш мумкин. Лекин вилоятларда бозордан маза ?илиб еса бўладиган колбаса ма?сулотларини харид ?илиш анча муаммо. Бунинг ўзига яраша сабаблари бор. Биринчи навбатда гап ма?сулотнинг таркибига ?ўшиладиган масалли?ларнинг ми?дорида. Колбаса гўштдан тайёрланадиган ма?сулот. Демак, ма?сулотнинг асосий таркибини гўшт ташкил этиши керак. Аммо бугунги кунда энг катта муаммо – ма?сулотнинг таркибидаги гўшт ми?дорининг жуда кам бўлиши ёки ўта сифатсиз, истеъмолга яро?сиз гўштлардан фойдаланиш. Бизда айрим ишлаб чи?арувчиларнинг фикри-хаёли ?ар доим масалли?ларни тежашда бўлади. Улар кам масалли? ишлатиб, кўпро? фойда олишни исташади. Шундан хулоса чи?ариш мумкинки, биринчи навбатда колбаса ишлаб чи?арувчилар ?ам гўштни тежашга ?аракат ?илишади. Тоза, сифатли гўштнинг ўрнига арзон-гаров, сифатсиз гўштлардан фойдаланилади. Ёки гўштнинг ўрнини босувчи бош?а ма?сулотларни солиб юборишади. Майли, шундай ?илиб даромад кўраётганлар ?ам кўпчиликни ташкил этар, аммо виждон-чи? Бизнинг ма?садимиз колбаса ишлаб чи?ариш жараёни ва колбаса ма?сулотларининг сифати ?а?ида озро? бўлса-да ў?увчиларга маълумот беришдир.

 

Колбаса таркибида ?андай ма?сулотлар бўлади?

Давлат стандартларига моc келадиган колбаса ма?сулотининг таркибида ?уйидаги масалли?лар бўлиши керак: Мол гўшти (40%), туз (пиширилган колбасада 1,8%, дудланганда 2%) , зираворлар (таъбга ?араб), натрий нитрит (100 кг тайёр ?иймага 10 грамм), шакар (100 кгга 200 грамм), тухум (пиширилган колбасада 1%), картошка крахмали (7%), ?ўй думба ё?и (ё?ли колбасада 10%).

 

Колбаса ?андай тайёрланади?

Пиширилган (Варёный) колбаса ?уйидагича тайёрланади: Дастлаб мол гўшти маринадланиб, +4 дан +12 гача бўлган ?ароратда 12 соат са?лангач, ?иймалаш ускунасига солинади. Унга нитрит ?ўшилиб, ?иймаланади. Сўнгра бу ?иймага гўштнинг сифатига ?араб сув ?ўшилади (масалан, сифатсиз, ?ари молларнинг гўштига камро? сув солинади). Ундан кейин таъбга ?араб туз, зираворлар, шакар ва тухум ?ўшилиб, ?иймалаш жараёни меъёрига етгунча давом эттирилади. Меъёрига етай деб ?олганда крахмал ва думба ё?и ?ўшилади. Тайёр ?ийма ?олипларга солиниб, махсус печда, 80 даражали ?ароратда бу? ёрдамида колбасанинг диаметрига ?араб 1 соатдан 5 соатгача пиширилади.

Пишган колбаса сову? душда совитилади. Совигандан кейин +15 даражагача бўлган совиткичларда 24 соат са?ланади. Ундан кейин истеъмол учун жўнатилади.

Рамкада:

Маринадлаш: мол гўшти 10 смча катталикда бўлакларга бўлиниб, унга 3 фоиз туз ?ўшилиб, гўшт ?иймалагичдан чи?арилади.

Дудланган колбаса

?иймалагичдан чи?арилган тову? гўшти ва маринадланган мол гўшти аралаштирадиган ускунага солиниб, туз, нитрит, шакар, зираворлар ?ўшилади. Масалли?лар 10 да?и?ача аралаштирилади, сўнг унга сув солинади. Сув гўштнинг сифатига ?араб кам ёки кўп ?ўшилади. 15 да?и?а аралаштирилади ва крахмал ?ўшилиб, 5 да?и?а аралаштирилгач, ё? солиниб, яна 2 да?и?а аралаштирилади. Кейин ?олипларга солиниб, махсус печда дастлаб 45 да?и?а ?издирилади, сўнг ярим соат дудланади. Ундан кейин совитилиб, 25 да?и?а дудланади.

Совиткичда +5 дан +20 даражагача бўлган ?ароратда 8 соат са?ланади. Сўнг истеъмол ?илиш учун чи?арилади.

 

– Одамлар орасида колбаса ма?сулотларини тайёрлаш жараёнида гигиенага риоя ?илинмайди, гўштларнинг ичига ?ар хил кемирувчилар, ?ашаротлар тушиб ?олиши мумкин, деган гап-сўзлар юради. Шу тў?рими?

– Колбаса ишлаб чи?ариш цехлари биноларининг ?амма томонлари кафел билан жи?озланади. Бундай шароитда кемирувчи ёки ?ашаротлар бўлмайди. Цехларнинг ички хоналари ?ар ?афта тозаланиб, хлорли сувда ювиб чи?илади. Иш бошланишидан олдин ?ар куни ускуналар исси? сувда ювиб олинади.

 

– Кўпчилик колбасаларнинг таъми, сифати ?а?ида яхши гап айта олмаймиз. Бунинг сабаби нимада?

– Кўпро? фойда ?иламан, деб гўшт кам ми?дорда солиниб, кўпро? сув ва ун ?ўшилади, ма?сулотнинг тахминан 10-20 фоизигина гўшт бўлади. Колбасага солинадиган зираворлар чет элдан келтирилгани, ?иммат нархда бўлгани учун кам ми?дорда ?ўшилади. Баъзида арзонро? бўлгани учун мол гўштининг ўрнига юз фоиз тову? гўшти ишлатилади.

 

– Оддий истеъмолчи колбасанинг сифатли ва ?алол эканлигини ?андай билиб олиши мумкин?

– Чўч?а ё?и солинган колбасадан ё?имли, ўзига тортувчи таъм келади, ?олаверса, чўч?а ё?и ?иммат туради. Лекин шунда ?ам айрим колбаса ишлаб чи?арувчилар бу ма?сулотдан фойдаланади. Виждонли ишлаб чи?арувчилар ма?сулот этикеткасига чўч?а гўшти ёки ё?и бор, деб ёзиб ?ўйиши мумкин. Аммо нафсга берилиб, одамларни алдовчилар ?ам кўпчиликни ташкил этади.

Ма?сулотнинг таркибини билиш учун истеъмолчи харид пайтида этикеткадаги кўрсатмаларни яхшилаб ў?иши керак.

Рамкада:

Колбаса тайёр ма?сулот ?олатига келиши учун 40 соат керак бўлади.

***

Истеъмолда дудланган колбасага талаб кўпро?.

Нигора тайёрлади. 

скачать dle 10.5фильмы бесплатно


(голосов:)

Пожожие новости
?А?И?ИЙ ВА ?АЛБАКИ ШОКОЛАДНИНГ ФАР?И

?А?И?ИЙ ВА ?АЛБАКИ ШОКОЛАДНИНГ ФАР?И

“?озирда ўзимизда ишлаб чи?арилаётган шоколадларнинг...
“ЖЎЖАНИ 20 КУНДА САНАЙМИЗ” ЁХУД “ОНАСИ ЙЎ?” ЖЎЖАЛАР ?А?ИДА ?А?И?АТЛАР

“ЖЎЖАНИ 20 КУНДА САНАЙМИЗ” ЁХУД “ОНАСИ ЙЎ?” ЖЎЖАЛАР ?А?ИДА ?А?И?АТЛАР

Инсоният паррандачиликни ўзлаштиргандан буён, ўтган 4...
ХОТИРАМИЗ ДУШМАНЛАРИ

ХОТИРАМИЗ ДУШМАНЛАРИ

Баъзида шундай бўладики, муаммо аслида хотирангиз билан...
СЕМИЗЛИК – XXI АСР МУАММОСИ

СЕМИЗЛИК – XXI АСР МУАММОСИ

XXI асрда ривожланган мамлакатларда семизлик катта...
«Ўзнефтма?сулот» АК: Автобензин масаласидаги шов-шувлар ўринсиз!

«Ўзнефтма?сулот» АК: Автобензин масаласидаги шов-шувлар ўринсиз!

Кейинги пайтда Ўзбекистоннинг турли ?удудлари, хусусан,...
Январь охирида Ўзбекистонда ?аво ?арорати кескин совийди

Январь охирида Ўзбекистонда ?аво ?арорати кескин совийди

Январь ойининг охирида Ўзбекистонда ?аво ?арорати сезиларли...
Комментарии
ЯНГИ ФИЛЬМ: “КАПУР ВА УНИНГ БОЛАЛАРИ”

ЯНГИ ФИЛЬМ: “КАПУР ВА УНИНГ БОЛАЛАРИ”

Болливуднинг замонавий кино оламидаги янги...
Приянка Чопра: “Юришни ўргандингми, югур”

Приянка Чопра: “Юришни ўргандингми, югур”

?индистоннинг жозибали актрисаси Приянка Чопра...
ШРАД?А КАПУР: “ОТАМ ШАКТИ КАПУР МЕНИНГ ТЕЗРО? ТУРМУШГА ЧИ?ИШИМНИ ИСТАЯПТИ”

ШРАД?А КАПУР: “ОТАМ ШАКТИ КАПУР МЕНИНГ ТЕЗРО?

Кўпчиликнинг эътиборига тушган...
РАНИ МУКЕРЖИ: “?ИЗИМИЗНИНГ ИСМИНИ АДИРА ?ЎЙДИК”

РАНИ МУКЕРЖИ: “?ИЗИМИЗНИНГ ИСМИНИ АДИРА ?ЎЙДИК”

Мукержи дастлаб бошлан?ич мактабда, сўнг...